Bloembollen in uw tuin

Wilt u graag meer weten over de biologische bloembollen die we bij Hoeve Vertrouwen telen en verkopen? Hieronder leggen wij per bloemsoort uit wat er speciaal aan is, hoe u ze moet planten, hoe ze verwilderen en of u ze in de winter kunt laten staan!

Tulpen ("langstelig" en "botanisch")

Ons tulpenaanbod bevat langstelige soorten, die naast tuintulp ook als snijbloem te gebruiken zijn, en een aantal zogenaamde botanische soorten. De botanische tulpen staan wat dichter bij de wilde tulpensoorten. Ze zijn over het algemeen minder geschikt zijn als snijbloem, maar kunnen wel goed in potten en bakken geplant worden.

Er zijn drie groepen botanische soorten:

• Kaufmanniana's: deze hebben geel stuifmeel en worden in het voorjaar (ze bloeien erg vroeg) veel bezocht door bijen en hommels.
• Greigii's: Greigii's hebben donker gestreept blad. Vooral Red Riding Hood (Roodkapje) is in dat opzicht opvallend en daardoor al voor de bloei een decoratieve plant.
• Fosteriana's: Fosteriana's zijn wat hoger dan de Kaufmanniana's en de Greigii's en hebben een opvallende slanke bloemvorm. Princeps is geselecteerd uit de wilde Tulipa Fosteriana en daarna vegetatief vermeerderd.

Als u tulpen in huis in bloei wilt brengen zijn Plaisir en Roodkapje de meest geschikte soorten. Andere soorten worden binnen erg lang. Tulipa Tarda is een specie tulpje. Dat wil zeggen een wilde soort die niet door kruising tot stand is gekomen.

Verwildering van tulpen

Over verwildering van tulpen bestaan veel misverstanden. Het is niet zo dat botanische tulpen of specie tulpen het in dat opzicht beter doen dan andere soorten. Echt verwilderen (zich uitbreiden) doen tulpen eigenlijk niet, daarvoor is ons klimaat te verschillend van de natuurlijke standplaatsen van de tulp (Centraal Azië).

Wel houden sommige soorten het in de border langer uit dan andere, als u ze gewoon laat zitten. De voorwaarde is dat de planten na de bloei nog vier weken voldoende licht, water en voeding hebben om een nieuwe bol te vormen die groot genoeg is om het volgende jaar weer te bloeien. Dit lukt het beste met soorten die al hun groeikracht in één nieuwe bol stoppen. Als een tulp meerdere nieuwe bollen maakt, zullen die in de tuin vaak te klein blijven om te bloeien. U vindt dan na enkele jaren alleen nog een bosje zogenaamde “eenbladers”, zonder bloemen.

Soorten die we kunnen aanbevelen voor vaste beplanting zijn o.a. Ashwood, Cream Perfection, Early Harvest, Elisabeth Arden, Ernesto Cardenal, Meissner Porzellan, Oxford en Yokohama. Een bekende combinatie van tulpen met vaste planten is de (grootbladige) vergeetmeniet met roze tulpen, zoals die te zien is op foto's van de tuin van Monet in Giverny. Uit ons sortiment is Ernesto Cardenal een roze tulp die hiervoor fors genoeg is en die het jaren vol zal houden.

Tulpen als eenjarige

Als u tulpen als eenjarige planten gebruikt heeft u twee mogelijkheden:

• U haalt de planten met de bollen na de bloei uit de grond en u gooit de bollen weg in de groene bak.
• U probeert de planten na de bloei zo lang mogelijk in goede conditie te houden en u rooit de bollen op als de plant begint af te sterven. De grootste bollen (omtrek meer dan 8 à 9 cm) bewaart u droog en luchtig om ze in de herfst weer te planten (op een andere plek in verband met bodemziektes). Of dit lukt hangt sterk af van de plaatselijke omstandigheden.

Tulpen als snijbloem (in de groentetuin)

Als u een groentetuin hebt kun u heel geschikt op een paar vierkante meter een zee van snijbloemen telen. Dit doet u in het seizoen dat er toch ruimte over is naast de boerenkool en de prei. Voor de snij kun u 100 tot 150 tulpen op een vierkante meter kwijt.

U plant de tulpen wat ondieper dan in de border (ongeveer 2 cm grond boven de bollen), zodat u bij het oogsten de plant met bol en al uit de grond kunt trekken. Wanneer u de bloem oogst, heeft de nieuwe bol toch geen kans om groot genoeg te worden. Op onze prijslijst vindt u een aanbieding van 144 bollen speciaal voor de snijbloemenhoek.

Narcissen

Narcissen kunnen makkelijker in de tuin overblijven dan tulpen, omdat ze niet elk jaar nieuwe bollen hoeven te vormen. Bij de narcis blijft de oude bol bestaan en wordt deze bol onder gunstige omstandigheden elk jaar wat groter. Bijna alle soorten narcissen zullen het tweede jaar zelfs meer bloemen geven dan het eerste jaar.

Als de bollen zich uiteindelijk gaan splitsen, kan het aantal bollen dat bij elkaar staat te groot worden, waardoor de bloei minder wordt. U moet u de bollen dan 's zomers een keer opgraven en met wat meer ruimte weer uitplanten.

Vorstgevoeligheid narcissen

Een aantal soorten narcissen zijn gevoelig voor vorst. De Geranium, Sir Winston Churchill en Tête-à-Tête hebben bij strenge vorst bescherming nodig in de vorm van een laag bladeren of ander organisch materiaal. In de catalogus is aangegeven welke soorten bij uitstek geschikt zijn als snijbloem of voor huisbroei op een pot.

Eigenlijk kunt u elke narcis snijden en zeker buiten kunt u alle narcissen ook heel goed in potten en bakken planten. Het is vooral een kwestie van smaak! In potten of bakken moet u wel meer oppassen voor vorst, omdat de kou daar sterker doorwerkt dan in de grond. U kunt de potten dan binnen halen of heel goed afdekken. Houdt de narcissen niet op het balkon, omdat de kou daar niet alleen van boven komt maar ook van onderen.

Krokussen

De krokussen die wij aanbieden zijn maat 9-10. Daarbij kunt u tenminste 3 of 4 bloemen per bol verwachten. Mocht de grote maat uitverkocht raken dan zullen we een groter aantal bollen in het zakje doen, zodat u toch hetzelfde aantal bloemen krijgt.

Bij krokussen komt het blad eigenlijk pas na de bloei tot ontwikkeling. Als u de krokussen wilt overhouden moet het blad tot eind juni niet afgemaaid worden. In principe geldt dat er net zoveel nieuwe bollen worden gevormd als dat er spruiten op de geplante bol zitten. Hoeveel bloemen deze bollen het volgende jaar weer gaan voortbrengen hangt af van hoe groot ze worden en van hoe goed ze het bij u hebben.

Alliums

Alliums zijn van dezelfde familie als de ui, prei en bieslook. Bij de sieruien komt de bloem meestal pas na het blad tot ontwikkeling. Bij sommige soorten is het blad al niet meer zo mooi wanneer de bloem tot ontwikkeling komt. Allium giganteum kunt u om die reden het best achter lage of middelhoge vaste planten zetten, waar de bloem dan bovenuit komt.

Alliums zijn winterhard en kunnen dus na de bloei in de grond worden gelaten. De meeste soorten vermeerderen zich snel, waardoor de kluit te groot kan worden. In dat geval kunt u ze 's zomers oprooien, tot de herfst bewaren en de grootste bollen dan weer planten.

Allium christophii (syn. A. albopilosum) is een geval apart. Uit de bol vermeerdert deze soort nauwelijks, maar hij vormt wel veel zaad. Dit zaad kunt u wanneer het rijp is gewoon op de grond laten vallen. Het volgende voorjaar zullen zich dan minuscule uienplantjes vormen, waaruit op een paar centimeter diepte kleine bolletjes ontstaan. Het duurt vervolgens een paar jaar tot deze uitgroeien tot bloeiende planten.

Alliums houden van zonnige warme standplaatsen. Ze zijn als nectarbron geliefd bij bijen en hommels. Alle alliums kunnen als snijbloem gebruikt worden en blijven opvallend lang mooi in de vaas.

Brodiaea

De Brodiaea wordt ook wel mini-agapanthus genoemd, vanwege de gelijkenis van deze bloem. In sommige boeken vindt u deze plant onder de naam Triteleia laxa. De knollen zijn niet winterhard, daarom moet u bij vorst goed afdekken. U kunt de knolletjes ook warm bewaren (op kamertemperatuur) en ze in het vroege voorjaar planten. De Brodiaea is een uitstekende snijbloem.

Fritillaria

Fritillaria meleagris of kievietsbloem komt in ons land (zeer zeldzaam) ook in het wild voor. Deze plant houdt van vochtige voedzame grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Onder gunstige omstandigheden kan de Fritillaria goed verwilderen.

Fritillaria imperialis (keizerskroon, stinklelie) is ook een overblijvende plant. Als de bollen later dan september geplant worden bestaat de kans dat er het eerste jaar geen bloem verschijnt. De bollen kunnen 's winters blijven zitten maar moeten bij strenge vorst wel afgedekt worden. Bij het uit de grond halen en weer planten is de kans op beschadiging erg groot en daar kan de bol absoluut niet tegen. Fritillaria persica is qua behandeling te vergelijken met Fritillaria imperialis.

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes kunnen de tuin tot leven brengen in een periode dat de meeste andere tuinplanten in diepe winterrust zijn. Ze gedijen vooral op plaatsen waar ze in het vroege voorjaar zonlicht krijgen, en waar de bodem ’s zomers koel blijft door beschaduwing. Dus onder bladverliezende bomen of struiken, of in de border tussen vaste planten die zich later in het jaar ontwikkelen.

Lees hier meer over onze biologische sneeuwklokjes teelt.

Blauwe druifjes

Muscari armeniacum of blauwe druifjes zijn weinig kieskeurig. Ze zullen zich op de meeste plaatsen jarenlang handhaven. Blauwe druifjes kunnen zich ook verspreiden via zaad, maar dat lukt alleen als u niet de gewoonte hebt om regelmatig te schoffelen.

Dat geldt in het algemeen bij verwilderende bollen. De eerstejaars kiemplantjes van de meeste bolgewassen zijn erg klein en lijken zo sterk op gras dat de al te keurige tuiniers ze meestal uitwieden.

Iris

Iris hollandica moet bij strenge vorst goed worden afgedekt. Het is een uitstekende snijbloem, al staat hij er om bekend dat de bloemen soms niet uitkomen. Dat komt dan omdat de bloemen te vroeg zijn gesneden. Wacht met snijden totdat er een streep kleur uit de knop tevoorschijn komt.

In de border kunt u de iris het beste achter een vaste plant zetten, zodat het blad niet te veel in het oog springt. U kunt de bollen (mits 's winters afgedekt) in de grond laten zitten, maar er zullen na enkele jaren teveel bollen op een kluitje staan. Dan moet u nadat de plant is afgestorven de bollen rooien en de grootste bollen in de herfst weer planten.

Hyacinten

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) kunnen zowel in de tuin worden geplant, in bakken buiten of in potten of glazen binnen. Om hyacinten binnen in bloei te brengen moeten ze na het opplanten eerst 8 weken op een koele plaats worden weggezet (donker is niet nodig, maar een temperatuur onder de 12ºC is belangrijk).

De bolmaten die wij aanbieden zijn niet heel dik. Dit levert bloemen op die misschien wat minder zwaar zijn dan u gewend bent, maar ze hebben het voordeel dat ze minder snel omvallen en veel natuurlijker ogen. De reuzenhyacinten die u misschien van de Keukenhof kent, worden stuk voor stuk met een ijzeren pen overeind gehouden.

Over de spaanse boshyacint verschillen de deskundigen al jaren van mening over de juiste naamgeving. Scilla campanulata, Scilla hispanica, Hyacinthus campanulatus en Endymion hispanicus zijn enkele namen die in de loop van de jaren de revue gepasseerd zijn. Hij moet in ieder geval niet verward worden met de engelse boshyacint (Scilla non-scripta). Hoe het ook zij, we bieden een blauwe en de roze variant hiervan aan. Ze ogen heel natuurlijk en ze zijn uitstekend geschikt voor verwildering. Na de bloei vormen de planten gedurende korte tijd een enorme bladmassa, maar na enige tijd is dat weer even snel spoorloos verdwenen.

Oxalis

Oxalis adenophylla is een redelijk winterhard gewasje, dat bij strenge vorst een dek nodig heeft. Het gewasje produceert in mei-juni gedurende 4-5 weken elke dag nieuwe bloemetjes.

Koop nu mooie bloembollen voor in uw tuin!