Over ons (Hoeve Vertrouwen)

In 1992 startte Wim Postema als eerste in de wereld met de biologische teelt van tulpen. Dit gebeurde op het familiebedrijf Hoeve Vertrouwen, een akkerbouw bedrijf in de Wieringermeer, dat rond 1985 was omgeschakeld op de biologische landbouw.

Al snel vormde zich een kleine groep van biologische telers, die elk de productie van een aantal soorten bloembollen voor hun rekening namen. Binnen enkele jaren konden er 120 soorten tulpen, narcissen, krokussen en bijzondere bolgewassen worden aangeboden.

Het bleek dat er over heel Europa en zelfs tot in de Verenigde Staten belangstelling bestaat voor bloembollen die op een schone en duurzame manier zijn gekweekt.

Bijna 20 jaar lang werden er bij Hoeve Vertrouwen bestellingen ingepakt en verstuurd, variërend van enkele zakjes met 5 of 10 stuks voor particuliere tuinliefhebbers tot een container met enkele miljoenen tulpen voor een Amerikaanse bloemenkweker.

De laatste jaren is onze afzet aan de zakelijke klanten en gemeentes overgenomen door ’t Keerpunt, één van de andere telers. Daarnaast zijn andere handelsbedrijven zich met de afzet van biologisch geteelde bloembollen gaan bezighouden. Ook de grootschalige productie gebeurt nu bij een aantal collega’s.

Bij Hoeve Vertrouwen leggen we ons nog steeds toe op de postorder bediening van de particuliere tuinliefhebbers. De werkzaamheden daarvoor komen hoofdzakelijk voor rekening van zoon Nittert. Verder hebben we ons toegelegd op de gespecialiseerde teelt van sneeuwklokjes en een aantal andere stinsenplanten. De afgelopen 15 jaar hebben we selecties gemaakt van sneeuwklokjes met verschillende oorsprong. Het opkweken van deze selecties is een langzaam proces waar tien tot twintig jaren overheen gaan, voordat de aantallen groot genoeg zijn om ze aan de liefhebbers (galanthofielen genaamd) aan te bieden.

Ook op het gebied van de teelt van tulpen en narcissen kunnen wij het nog niet nalaten om te experimenteren met nieuwe teeltmethodes. Zo onderzoeken wij of het mogelijk is om deze gewassen meerjarig te telen, in plaats van ze elk jaar te rooien en weer te planten.