Sneeuwklokjes in het groen

Sneeuwklokjes planten doe je in januari - april. Bij Hoeve Vertrouwen beginnen we in januari 2017 weer met het versturen van sneeuwklokjes (en andere stinzenplanten). De reden dat we sneeuwklokjes alleen 'in 't groen' verkopen is het feit dat 'droge' sneeuwklokjes die in de herfst geplant zijn, vaak slecht aanslaan.

Mocht u zich afvragen hoe u sneeuwklokjes moet planten of wat u moet doen met die grote pol sneeuwklokjes die zich afgelopen jaren in uw tuin gevormd heeft, lees dan verder!

Sneeuwklokjes handleiding en nazorg

Het planten

Maak voor het planten een gat in de grond van ongeveer 5 cm diep en leg het sneeuwklokje met de worteltjes tegen de bodem van het gat. Maak de grond onder de worteltjes niet los! Dit voorkomt uitdroging doordat de capillaire werking in de grond in stand blijft. Mogelijk speelt ook een rol dat in de grond aanwezige schimmelnetwerken zo gemakkelijk contact kunnen maken met de worteltjes en zo de plantjes van water en voeding kunnen voorzien. Wij staan er soms versteld van hoe snel sneeuwklokjes die we met maar weinig wortels verplanten er al weer fris en vrolijk bij staan.

Nazorg

De eerste jaren niets aan doen en genieten. Na verloop van tijd kunt u eens zien of u bepaalde pollen na de bloei weer oprooit en verder uitplant.

Als er op een bepaalde plaats een aaneengesloten dek van sneeuwklokjesblad ontstaat kan het zijn dat de sneeuwklokjessmeul (Botrytis galanthina) toeslaat. Dit is een grijze schimmel die in eerste instantie het blad aantast, waardoor het blad als het ware weg smeult. Terwijl het blad verdwijnt vormt de schimmel sporen die met regenwater langs de bladstelen naar beneden de grond in lopen en zich op de bol vestigen. Als tijdens het volgende voorjaar de sneeuwklokjes weer opkomen zullen sommige scheuten zijn aangetast. Die zullen dan wegrotten, net als de bolletjes die eronder zitten. De schimmel kan zo een ware ravage aanrichten in een veld sneeuwklokjes. Maar wees gerust, ze verdwijnen nooit allemaal.

In een verwilderd bestand kun je het eigenlijk als een natuurlijk proces beschouwen, waardoor af en toe weer eens ruimte wordt geschapen voor nieuwe ontwikkelingen. Mocht u veel ruimte hebben waar u ook sneeuwklokjes wilt laten groeien, dan kunt u het proces beter voor zijn door dichte bestanden op te rooien en ergens anders weer uit te planten.

Niet direct uitpakken!

Bij onze nieuwe manier van verpakken kunnen de plantjes niet uitdrogen, zolang het zakje gesloten blijft. Bewaar de zakjes bij voorkeur rechtop op een koele, lichte plaats. Licht is belangrijk. De plantjes blijven dan gewoon functioneren alsof ze in de grond staan.

Kies de standplaats

Het gewone sneeuwkokje (Galanthus nivalis) doet het goed op plaatsen waar in het voorjaar volop zonlicht valt, maar waar de bodem ’s zomers beschaduwd wordt door de bladeren van bomen, stuiken of vaste planten. Verder houden sneeuwklokjes erg van een ongestoorde bodem. Zeker als u hoopt dat de sneeuwklokjes in uw tuin zullen verwilderen is het belangrijk om ze ergens neer te zetten waar zo weinig mogelijk in de grond wordt gerommeld.

Voor Galanthus elwesii kunt u een warmere standplaats kiezen. Wij hebben de ervaring dat deze soort het juist goed doet op een plek die ’s zomers vol in de zon ligt, bijvoorbeeld langs een muur op het zuiden of aan de zuidrand van een bosje.

Sneeuwklokjes kunnen het in het gras goed doen, vooral als dit niet al te dik staat. Dat is vaak het geval op beschaduwde plaatsen. Verder moet het loof van de sneeuwklokjes niet afgemaaid worden tot het in mei of juni afsterft. Dit betekent in de praktijk soms dat er om de pollen heen gemaaid moet worden. Kortom: een magere bloemenwei die alleen in juni een keer gehooid wordt is een geschiktere standplaats dan een zonnig gazon.

Bestel uw sneeuwklokjes online!

Wie sneeuwklokjes of andere bloembollen wil bestellen, kan natuurlijk bij ons terecht. Via onze webshop www.postplanten.nl bieden wij van januari tot en met april diverse soorten sneeuwklokjes en stinsenplanten aan! Van september tot en met december is de webschop gevuld met voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen en krokussen.